„…a serpenyő forró olajában virgonc kis buborékokat vet az ebédnek szánt tengeri hal. A türelmetlen legénység ötpercenként teszi a megjegyzéseit a szakács munkatempójára – de persze segítségként feszesen tartják a vitorlákat a lökéses negyedszélben. A hajó egy nagyobbat billen. Előbb egy kiáltás, majd keserű, cifra káromkodás tör fel a konyhából… “ Fejezze be mindenki maga a jelenetet… kilöttyen a készülő étel, a serpenyőből a szakács lábára fröccsen a forró olaj, papírtörlő pottyan a gázrózsára és az okoz tüzet és még számtalan lehetőség közül választhatunk.

A túrahajók egyik fontos kényelmi szolgáltatása a hajókonyha – amelynek tűzhelye áldása mellett veszélyeket hordoz mind az egyénre, mind a biztonságos hajózásra. A hajóbalesetek statisztikáiban az élmezőnybe tartoznak a hajókonyha okozta gázrobbanások, hajótüzek és az egyéb kapcsolódó balesetek. Érdemes tehát néhány gondolatot szentelni ennek a kérdésnek, hiszen a szárazföldön oly természetesnek tartott dolgok is sokszor kockázatokat jelentenek egy hajó fedélzetén.

A hajókon található tűzhelyek leggyakrabban gázzal működnek, amit nyomástartó palackban tárolunk a jármű erre kijelölt részében. A gáz a palacktól a tűzhely gázrózsájáig rendszerint három záron folyik keresztül. Az első mindjárt a palackon elhelyezett nyomásszabályozón található és ennek megnyitása teszi lehetővé a gáz egyenletes nyomású kiáramlását a tűzhely irányában. A második elzárócsap a tűzhely előtt található a palack felől érkező gázcső bekötési pontjánál, míg a harmadik maga a gázrózsa megnyitócsapja.

A hajón használt gázok a levegőnél nehezebbek, így az el nem égett – vagy kiszivárgó – mennyiségek lefelé szállva összegyűlnek a hajófenékben a padlóburkoló lemezek alatt és ott robbanásveszélyes elegyet alkotnak. A gázcsapok helyes használatával a kockázatok csökkenthetőek. Hogyan?

Amikor főzni szeretnénk, először nyissuk meg a gázpalack csapját, azután a tűzhelyét és végül a gázrózsa csap megnyitásával meggyújthatjuk magát gázt. Eddig természetes is, ám a lényeg az elzárás helyes sorrendjén van: elzáráskor is a bekapcsolás sorrendjét tartsuk meg! Elsőnek tehát ne a gázrózsát zárjuk le, mint otthon a vezetékes szolgáltatásnál megszoktuk, hanem a gázpalack csapját, és várjunk, amíg a gázrózsánál kialszik a láng. Ezzel kiégetjük a csővezetékből a bennmaradt éghető anyagot. Ezután sorban elzárhatjuk a tűzhely és a gázrózsa csapjait. Ezzel a sorrenddel megelőzhetjük a csőben maradt gáz hajótérbe szivárgását.

Egy másik fontos kockázati tényező a hajótüzek kialakulásában, amikor a tűzhely körül található gyúlékony anyagok kapnak lángra. A kigyulladó sütőzsiradék, a tűzbe véletlenül belelógó konyharuha, vagy akár a polcról a tűzhelyre hulló papírtörlő is veszélyforrás. A főzés környezetét ezért gondosan készítsük elő és pakoljuk el a felesleges tárgyakat. A hajón amúgy is ügyelnünk kell a rendre.

A kigyulladt serpenyő, vagy más kigyulladó holmik gyors és hatékony eloltása kulcskérdés, ezért főzés előtt legyünk tisztában a tűzoltó takaró és a kézi oltóberendezések helyével. Győződjünk meg arról, hogy könnyen elérjük ezeket, ha szükséges.

Potenciális veszélyforrás az egyénre nézve a kiloccsanó étel, forró víz, zsiradék okozta égési sérülések. A hajótűzhelyek általában a hajó gerincvonalával párhuzamosan vannak beszerelve és tengelycsapok körül el tudnak fordulni, hogy a hajó billegését kiegyenlítsék, és az étel ne folyjon ki. Az edények emellett befoghatóak a gázrózsák feletti támaszokra is, hogy ne csúszhasson le a tűzhelyről. Ha használjuk is ezeket a remek technikai megoldásokat, attól még a szakácsot nem rögzíti semmi, csak a saját kapaszkodó kezei jelentenek számára biztos támaszt. Könnyen elveszítheti az egyensúlyát, beletenyerelhet a tűzhelybe, vagy eleshet kezében az edénnyel…

A főzési időpont megválasztását ezért mindig tegyük függővé az aktuális időjárástól és a körülöttünk várható forgalmi helyzettől. Egy hirtelen irányváltás, vagy az erős szélben bukdácsoló hajó egyaránt növelik a balesetek kockázatát.

Ha megtehetjük, ne menet közben főzzünk. Álljunk meg egy békés öbölben, ahol nyugodt körülmények között el is fogyaszthatjuk az eredményt. Igazán profin akkor járunk el, ha a napi útvonaltervezésünkben ennek a helyét és idejét is előre átgondoljuk.

Inkább halasszuk későbbre az ételkészítést, ha az időjárás nem kedvez hozzá. Valamilyen gyors hidegélelemmel üssük el az éhséget addig, míg nyugodt viszonyokra találunk. Azt persze mondani sem kell, hogy hajón amúgy is törekedjünk az egyszerűen kivitelezhető ételek kiválasztására, a sok lépésből álló bonyolult gasztronómiai tanulmányokat hagyjuk a szárazföldre.

Behajózáskor, eligazításkor ne felejtsük el a legénységnek bemutatni az eszközök helyes használatát, végezzük el a szükséges műszaki ellenőrzéseket, és legyünk tisztában a korlátaival. A hajókonyha nagyfokú kényelmet ad a túráink alatt, használjuk hát körültekintően és biztonságosan.